אורז משמש מרכיב בסיסי במאכלים רבים, בתערובת עם מרכיבים נוספים, צמחיים או בשריים, בין מאכלי האורז: ג'מבלאיה, פאייה, מג'דרה, אבס קון ארוז, פייז'ואדה, פילאף, פודינג אורז, ריזוטו וסושי.
אורז בסמטי הוא זן של אורז הודי, ארוך גרעין והוא אינו דביק יחסית,
שכן אורז ארוך גרעין מכיל פחות עמילן מהסוגים קצרי הגרעין.
אורז משמש מרכיב בסיסי במאכלים רבים, בתערובת עם מרכיבים נוספים, צמחיים או בשריים, בין מאכלי האורז: ג'מבלאיה, פאייה, מג'דרה, אבס קון ארוז, פייז'ואדה, פילאף, פודינג אורז, ריזוטו וסושי.
אורז בסמטי הוא זן של אורז הודי, ארוך גרעין והוא אינו דביק יחסית,
שכן אורז ארוך גרעין מכיל פחות עמילן מהסוגים קצרי הגרעין.
אורז יסמין תאילנדי או סיאמי הוא בעל גרעין ארוך והוא אינו דביק יחסית,
שכן אורז ארוך גרעין מכיל פחות עמילן מהסוגים קצרי הגרעין. מסעדות סיניות מגישות לרוב אורז יסמין מאודה ולא מתובל.
אורז ריזוטו עגול - אורז עגול קצר.
יותר דביק מהאורז הארוך אך החלק הפנימי נישאר קשה יותר מהחלק החיצוני.
מכינים ממנו את המאכל הלאומי של איטליה - הריזוטו.
אורז הריזוטו מתאים גם להכנת ממולאים ומנות אחרונות.
אורז עגול מלא הוא יותר דביק מהאורז הארוך אך החלק הפנימי נישאר קשיח יותר מהחלק החיצוני.
מכינים ממנו את המאכל הלאומי של איטליה - הריזוטו. מתאים גם להכנת ממולאים ומנות אחרונות.
האורז המלא אינו עובר כל תהליך של עיבוד או ליטוש, הוא עשיר בוויטמינים מקבוצת B ובמינרלים.
האורז המלא מחזק את מערכת העיכול ומספק תחושת שובע.
אפונה יבשה מספקת מינרלים כגון סידן, אשלגן וברזל, ויטמינים מקבוצת B האפונה
מכילה איזופלבונים (מעט) אשר פועל כמו אסטרוגן חלש, שצריכתו בכמויות מוגבלות
במזון נקשרה עם הפחתה בבעיות בריאותיות
מסוימות כולל סרטן השד והערמונית.
אפונה צהובה מכילה ויטמינים ומינראלים רבים, חומצות אמינו וסיבים תזונתיים,
מסייעת במצבי חוסר דם, חולשה כללית מחלות לב, חוסר זקפה וחוסר פוריות אצל הגבר, מסדר את דרכי העיכול ועוזר במניעת מצבי דיכאון.
גריסים הם גרעיני שעורה. כמו סוגים רבים של דגנים ואורזים, הם נמכרים בשני אופנים: בגרסה ה”מלאה” כשהם קלויים בקליפתם, ובגרסה המעובדת לאחר הסרת הקליפה,
אז הם מכונים “גריסי פנינה”.