הכוסמת עשירה בברזל, באבץ ובסלניום. בכוסמת נמצא גם נוגד החימצון רוטין.
הכוסמת משמשת ברוסיה ובמזרח אירופה להכנת דייסה מלוחה (קַאשֵה) ופנקייק רוסי (בליני), וביפן משתמשים בה להכנת אטריות הסובה.
ברפואה הסינית נחשבת הכוסמת מנקה ומחזקת את המעיים משפרת תאבון וטובה לטיפול בדיזנטריה ושלשול כרוני.
אורז ריזוטו עגול - אורז עגול קצר.
יותר דביק מהאורז הארוך אך החלק הפנימי נישאר קשה יותר מהחלק החיצוני.
מכינים ממנו את המאכל הלאומי של איטליה - הריזוטו.
אורז הריזוטו מתאים גם להכנת ממולאים ומנות אחרונות.
אורז יסמין תאילנדי או סיאמי הוא בעל גרעין ארוך והוא אינו דביק יחסית,
שכן אורז ארוך גרעין מכיל פחות עמילן מהסוגים קצרי הגרעין. מסעדות סיניות מגישות לרוב אורז יסמין מאודה ולא מתובל.
האורז האדום, סוג אורז אשר נאכל עם קליפתו וללא ליטוש, מתאים לשילוב עם כל ירק מבושל, פירות יבשים, אגוזים ועשבי תיבול.
עשיר בסיבים תזונתיים, חלבון, סידן וברזל מכיל כמות גבוהה של רכיבים נוגדי חימצון.