גרגרי הצ’יה הם סוג של צמח המרווה הם נחשבים כ”מזון על”
שהוא מזון עשיר ביותר במרכיבי תזונה חיוניים לגוף.
תכונות הגרגרים - ב25 גרם מוצר יש:
פי 8 יותר אומגה 3 מדג סלמון.
פי 3 יותר ברזל מתרד.
פי 15 יותר מגנזיום מברוקולי.
פי 6 יותר סידן מחלב.
פי 3 יותר אנטיאוקסידנטים מאוכמניות כחולות.
יותר סיבים תזונתיים מזרעי פשתן.
יותר חלבונים מסויה.
הבוטנים גדלים מתחת לאדמה בתוך תרמיל עצי, כל תרמיל מכיל בדרך-כלל זוג זרעים. הבוטנים נאכלים כשהם קלויים ומומלחים, מבושלים במי-מלח, או ללא עיבוד כלל. הם משמשים לייצור חטיפים (דוגמת "במבה" או "קבוקים"), ממרחים (דוגמת חמאת בוטנים) ומוצרי מזון שונים נוספים. השמן המופק מהם משמש לעתים לטיגון. בוטנים מכילים שפע של ויטמינים ומינרלים כגון ויטמין B1, ויטמין B2, ויטמין B3, ויטמין B6, אבץ, אשלגן, זרחן, מגנזיום, נחושת וסידן. גם הערך הקלורי שלהם גבוה.
השזיף מומלץ בתבשילי עופות ובקר.
בקינוחים ובקומפוט בעיקר.
סגולות רפואיות:
בשזיף יש נוגדי חימצון בכמות גבוהה.
שזיף מכיל בורון המסייע במניעת אוסטיאופורוזיס.
שזיף עשיר באשלגן וסיבים תזונתיים.
אכילת שזיפים יכולה לסייע במניעת נזק חמצוני לתאי המוח.
לשומנים בדם ולקרומי התאים ובכך להגן מפני בעיות בתפקוד המוח.
לרבות בעיות זיכרון, מחלות לב וכלי דם.
שזיף מסייע במצבי עצירות בזכות תכולה גבוהה של סורביטול
(סוכר אלכוהולי בעל אפקט משלשל).
השזיף מכיל כמות ברזל גבוהה אפילו ביחס למוצרי בשר.
מקורו של התירס במרכז אמריקה, שם נאכל במגוון צורות במשך מאות שנים. הראשונים לגדל תירס היו שבט המאיה ועוד שבטים אינדיאניים באותו אזור. בנוסף בני המאיה האמינו שהאדם עשוי מתירס. עם גילוי יבשת אמריקה במאה ה-15, הופץ השימוש בתירס לכל העולם.